top of page

Fougasse

Fougasse brød er et Provansk flatt brød. «Focus» (lat.) betyr hjerte, åpen peis, ildsted som er husets hjerte. Formen av Fougasse skal forestille flammen.


Hvert distrikt i Frankrike har hver sin variant både med fyll og uten.

Vanlig fyll er oliven, ost, ansjos, soltørket tomater, løk, urter, sopp osv.

Bruk mindre salt hvis du bruker oliven eller ansjoser i deigen.


En annen variant, er en søt Fougasse. I deigen tilsettes sukker, smør og appelsinblomst vann. Den søte varianten serveres til Jul, og den en av 13 Juledesserter.



Akkurat dette brødet ligner på baguetter. Du kan lage baguetter av den samme deigen. Surdeig baguetter er et annet alternativ.


Når den kommer ut av ovn og en stund etter så har den «baguetten» sprø skorpe. Den er myk inni med masse huller, akkurat som baguette. Den må spises fersk!


Det er ikke mye du trenger til dette brødet, med et godt ekte meieri smør, så har du en vinner!


Denne Fougasse oppskriften holder til 1 brød. Det er nok til 3-4 personer som tilbehør til en suppe. I mitt tilfelle så serverte jeg sammen med Kremet gresskar suppe! Det var veldig godt!


Fougasse brød med gresskar suppe


Du kan godt doble oppskriften, men lag 2 stk Fougasse brød. Et stort Fougasse brød er for stort for en vanlig stekeplate som hører til ovn og er vanskelig å håndtere.


Jeg har eksperimentert mye med dette brødet i det siste. Denne oppskriften inneholder hvete gluten, men kan brukes uten. Men husk å erstatte hvetegluten med mel.

Du kan også bake brød med Pizza mel.

Jeg har testet både med Caputo Novala tipo 0 og Caputo Couoco mel, tipo 00.


Deigen i brød oppskriften inneholder mye vann (70% hydrasjon). Deigen er løs i begynnelsen, men den blir fastere jo lengre du jobber med den.


Hvis du ikke er komfortabel eller har lite erfaring med løs deig så kan du gå ned til 60-62%. Det vil si 210-217g vann. Men da mister du at alle store huller i deigen.

Hvis du fremdeles ønsker å prøve med 70% hydrasjon ( mengde vann i deigen) så skal jeg beskrive og vise på bilder, hvordan håndterer jeg den løse deigen.



Ingredienser til Fougasse brød

245g kald vann (70 % hydrasjon)

330g hvetemel

20g hvete gluten (valgfrit, erstatt med hvetemel)

½ ts caputo tørr gjær

7g salt


Mikse deigen i brødbakemaskin

Ha alle ingredienser i brødbakemaskin. Velg program «deig».

Miks og hev deigen i bakemaskin. Min brødbakemaskin bruker 125 min totall ( både på elte og heve deigen. Hvor ca 25 min brukes til å elte deigen).


Ta deigen ut av brødbakemaskinen etter den ferdig hevet. Slå deigen sammen, former en bolle og la den hvile under klede i ca 20 min.


Fougasse deig i brødbakemaskin

Eter 20 min dra deigen slik at du for en trekant på ca 30 cm lang. Størrelsen kan avhenge av hvor stor pizza spade du har (hvis du bruker en).

Snitt brød, start på benken. Deretter flytt på pizzaspaden og snitt i enden av deigen.


Form av Fougasse brød


Fougasse brød, snytt

Mikse deigen ved hjelp av eltemaskin

Legg alle ingredienser i en eltebolle. Start å elte deigen på lav hastighet i ca 5-7 min. Ta ut av eltebolle og legg på benken (uten ekstra mel). Fukt hendene dine med vann og løft og brett deigen i ca 10-15 min eller til deigen er fast og blank.


Deigen er løs i starten, men etter ca 10-15 min bretting får du en sterk deig som holder formen.


Elte forgasse deig

Legg deigen tilbake i en lett oljet bolle. Dekk med fuktig klede og la deigen heve til dobbel størrelse, ca 60 min, avhenger av temperatur på kjøkkenet.


Etter 60 min, slå deigen sammen, former en bolle og la den hvile under klede i ca 20 min.

Eter 20 min dra deigen slik at du får en trekant på ca 30 cm . Størrelsen kan avhenge av hvor stor pizzaspade du har (hvis du bruker en). Ha på litt mel (semolina eller rug siktet) både på benken, pizza spaden og på toppen av brødet.


Snitt brød. Start på benken, deretter flytt på pizza spaden og snitt i enden av deigen.

Pass på at brødet flyter lett på pizzaspaden.

Forme og Steke Fougasse brød i ovn.


Forvarm ovn til 250C.


Du kan steke fougasse på et stekebrett eller pizzastein. Dryss stekebrettet med semolina. Legg «trekanten» på stekebrett og ha på litt ekstra semolina på toppen av deigen.


Bruk en deigskrape å «skjær» flere snitt tvers gjennom. Start i middten og etterpå sider. Dra ender av deigen slik at deigen åpner seg med i snittene og at de ser ut som en flamme.


Steke fougasse brød


Steke brød på pizzastein


Sett pizza steinen i en kald ovn. Varm opp ovn til 250G ca 30 min før steking.


Jeg stekte Fougasse både på pizzastein og stekebrett. Pizzastein,gir etter min mening best resultat. For å transportere deigen i ovn så brukte jeg en tre pizzaspade.


Steke Fougasse på pizzastein

Bruk damp første 5 min.

Steketiden avhenger av om du steker på pizzastein eller bakeprett, ca 7-12 min. Ferdig Fougasse har en lys brun farge. Når brødet er ferdig så lyder det hult når du banker på undersiden.

Avkjøl brød på bakerist.






Tags:

325 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comments


bottom of page