top of page

Gresskar Suppe - enkel oppskrift


Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til bakerenogkokken.no


Der hvor jeg kommet fra er gresskar billig mat. Den vanligste og beste retten jeg husker fra da jeg var liten var gresskargrøt. Den lages med å koke ris, vann, melk sammen med gresskar terninger eller gresskarpure, sukker og litt vanilje. Veldig godt.



Det er mye man kan lage av gresskar, ikke bare suppe, men også lage gresskar mos, bake brød elle gresskarrundstykker, lage pure av gresskar, bake gresskar i ovn, bruke stekte gresskar i salater, gresskar curry, gresskarpai, gresskar muffins eller gresskar tart og mye mer. Du kan også lage saus og servere med pasta eller gnocchi. Veldig god og billig mat.


Jeg glemte neste å nevne gresskarvafler og gresskar lapper. De må bare prøves!


Jeg nevner en del gresskar oppskrifter i dette innlegget. De fleste har jeg allerede prøvd 2-3 ganger. Så det skal publiseres etter kort tid.



Jeg har ingen oversikt over hvor mange gresskar sorter som finnes i verden.

I Norge så er det litt lettere, selv om det kommer flere sorter på markedet hvert eneste år.


Gresskar som kan skaffes nesten hele året rundt, basert på min egen erfaring, er Hokkaido gresskar og Butternut squash gresskar. På høsten så selges Halloween gresskar og Pynte gresskar. Min nærmeste Meny butikk har Hokkaido gresskar (september-desember) og Flaske gresskar nesten hele året rundt. Flaske gresskar kan skaffes norsk i september - november, resten av året er import.


Høsten er den største tiden for gresskar. I tillegg til Halloween, når vi bruker gresskar til pynt og lager gresskar lykter, så lager mange suppe eller gresskar pai av rester av gresskaret.


Hvor kjøper jeg gresskar?

Jeg pleier alltid å kjøpe enten Hokkaido gresskar eller Butternut squash gresskar. De to er alltid tilgjengelig i min Meny butikk og etter min smak passer utmerket til matlaging.


Hvordan smaker Hokkaido gresskar?

De er gode på smak og har nydelig oransje farge, som gir bakst en vakker gul-orange farge.


Gresskar sorten jeg brukte i oppskriften heter «Hokkaido». Den er ikke så stor, har sterk oransje farge og veldig god på smak.


Hokkaido gresskar (Red Kuri squash) i dag produseres i Norge. Opprinnelig kommet fra den Japanske øya- Hokkaido. Den er ikke stor og veier ca 1-3kg. Har søt smak.



En annen gresskar som jeg har testet i denne oppskriften er «Butternut squash» gresskar. Annet navn for Butternut squash er- «Flaske gresskar».

Holdbarhet og oppbevaring av gresskar


Både Hokkaido gresskar og Flaske gresskar er vinter gresskar. Den kan holde seg fin i flere måneder. Det er viktig å oppbevare gresskar tørt og ved lav temperatur, gjerne mellom 7-15C .


For lang holdbarhet velg gresskar uten skader og pass på stilken er tørr, og at den sitter godt i gresskaret.


Så fort stilken rives av eller gresskar skallet blir skadet, holdbarheten reduseres betydelig. Den må settes i kjøleskapet og brukes innen kort tid. Delte gresskar må pakkes med plastfolie og oppbevares i kjøleskapet i ca 1-1 ½ uker.




Gresskarsuppe ingredienser


560g gresskar, renset og delt i store biter

½ mellomstor løk

4-5 små hvitløks fedd

4-5 timian stiklinger

2 ss oliven olje

1 ss akasia honning

salt og pepper etter smak

stek 20-25 min


I tillegg

100ml fløte

400ml kylling buljong


ristet gresskarkjerner til pynt


Slik lager du gresskar suppe:


Varm ovn til 230C.

Vask og del gresskar i store biter. Bruk en mellomstor stekeform eller stekeplate og legg gresskar, hvitløksfedd og løk. (du kan skrelle gresskar før steking, men det er mye enklere å rense etter gresskar er stekt).


Dryss med honning, litt olivenolje, krydre med salt pepper og timian. Bruk hender og bland alt godt, sørg for at grønnsakene er dekket med et tynt lag av olje.


Sett formen i ovn og stek 20-35 min, avhenger av hvor store biter av grønnsaker du bruker. Ferdig stekte grønnsaker har litt brune, karamellisert kanter og møre inni.



Ta formen ut av ovn. Avkjøl 15-20 min.

Rens gresskar og hvitløk fra skallet. Putt alle stekte ingredienser i en blender. Du kan også bruke en stavmikser. Tilsett buljong og kjør alt glatt ca 45 sek (med stavmikser tar det litt lengre tid). Bruk den tiden du trenger for å få en glatt og kremet pure.


Hel gresskar puré tilbake i kjelen. Tilsett fløte og smak med salt og pepper.

Kok opp suppen.


Du får ca 1 liter suppe som er nok som forrett til 4 personer eller som hoved måltid til 2-3 personer. Server gjerne med et godt brød. Jeg bakte Fougasse brød

Det som også er veldig godt er å servere med smørstekte kantarell sopp.


Tips:

Du kan «skrelle» gresskaret før steking. Bruk en skarp kniv.


Flere gresskar oppskrifter:


253 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comments


bottom of page