top of page

Medovik - honningkake


Medovik-honningkake

innlegg inneholder anonser for Bakeren og kokken

Så lenge jeg kan huske så var Medovik-honningkake alltid på alle bursdager jeg var i når jeg var liten, inkludert min egen.

Medovik er en søt kake med litt smak av honning. Den består av mange lag.

Hvert lag bakes separat. Kremen til medovik lages av rømme, vaniljesukker og melis. Kremen gir kaka en veldig delikat smak.


Kremen til honningkake er veldig veldig enkel. Den består av rømme, ca 17% og melis. Kaken trenger den syrlige smaken fra rømme. Det gir best kombinasjon. Rømme fyll er klassisk krem til Medovik.


Hva er Medovik honningkake?

Det finnes mange honningkake oppskifter på internet. Det er mange måter å lage den på. Noen går for en veldig enkel oppskrift, som kakebunn stekes i langpanne, deles og settes samen. Den ekte honning kake skal ha 12 kakelag.

Kremen til kaken består kun av rømme og sukker og litt vanilje sukker.

Denne kake oppskiften har 10 lag men den er 24 cm i diameter, så det er en stor kake. Du kan lage 12 lag med da blir kaken høyere men mindre i diameter. For å få 12 lag trenger du å dele deigen på 12 emner, hvor hvert emne skal veie ca 80g.


medovik-honningkake

Hvilken honning brukes i Medovik - honning kake?

Bruk en ekte honning.

Jeg anbefaler å velge honning som har litt farge. Jeg brukte en norsk lynghonning fra Vestfold. Fargen er litt rødaktig. Da sparer du tid på koketid og det gir god smak. Du kan også bruke ekte akasie honning.


Å lage honning kake er ikke vanskelig i det hele tatt. Det er litt annerledes og ikke helt vanlig metode å lage kake på, men tro meg, det er slik den kaken ble laget i mange år.


Tips å lage en honning kake


  • Les oppskriften min. 2 ganger og les alle tips

  • Lag deigen i god tid. Det må hvile i kjøleskapet min. 30 min. Deigen kan holde seg i kjøleskapet opp til 3 dager.

  • Ikke tilsett mer mel enn det står i oppskrift

  • La deigen ligge litt i rom temperatur, da deigen blir litt enklere å kjevle ut

  • Det går fortere å steke med 2 brett samtidig. Bruk varmluft programmet på ovnen. Hvis du ikke har denne funksjonen, bruk over og under varme med temperatur 190C. Sett en plate om ganger.

  • Krem til kaka. Bruk ca 90-95g til å smøre hver kakelag. Denne kaka må stå i kjøleskape til neste dag. Legger du for lite krem, blir kaka tør.




Denne Honningkake er nok til 8-10 personer


Ingredienser til Honning kake:


100g usaltet smør, romtemperatur

190g sukker

120g honning

2ts natron

174g (3 egg)

1/4 ts salt

 

520g hvetemel


Til kremen

1 liter rømme - 17% fett

125g melis

1 ts vanilje sukker


Fremgangsmåte:

Vei alle ingrediensene.

Bruk en stor kjele (ikke teflon) med tykk bunn. Hvis ikke du har kjele med tykk bunn anbefaler å lage deigen over vannbad.


Smelt smøret, tilsett honning, sukker og salt i en stor kjele. Start med medium lav varme til sukkeret begynne å smelte.


Viktig å røre hele tiden så ikke sukkeret blir brent og setter seg i bunn. Under denne prosessen så forandrer røra farge til lys karamell farge. Det kan ta ca 8-15 min.


Når røra er gylden (du kan bestemme hvor mørk du vil ha), men ikke brenn sukkeret, ellers blir deigen bitter. Fjern kjelen fra varmen og avkjøl til ca 50-55 grader. Det gjør vi for ikke koke eggene når vi tilsetter de senere.


I mellomtiden, bruk en liten bolle, pisk egg og natron lett sammen.


Mens du rører hele tiden rør inn egg og natron. Sett kjele tilbake på komfyrplata og varm opp til medium lav varme (juster underveis).

Du kommer å se at røra kommer å skumme seg. Først ble den lysere pga natron, etterhvert forandrer fargen til en lys karamell farge og konsistensen blir tykkere. Det kan ta ca 15-20 min. Med vannbad kan det ta opp til 40 min.



Her kan du velge: Du kan bruke enten kjøkkenmaskin eller en tre skje til å røre alt melet inn i deigen. Jeg anbefaler å bruke kjøkkenmaskin med k-spade. Smør kjøkkenbolle med smør inni, det blir letere å rense bollen etterpå.


Ha all røra i kjøkkenbolle og sikt mel over.

Bruk lav hastighet og miks deigen til alt melet blandet inn. Ikke overmiks. Deigen er ferdig blandet når ingen rester av melet er synlig.


Dekk bollen med plastfolie og la deigen avkjøle seg litt i kun noen minuter. Deigen skal fremdeles være varm og myk men behagelig å ta på uten å brenne hendene dine.


Del deigen til 10 likestore porsjoner, (ca 100g hver) og lag små baller. Legg baller på en flat tallerken, dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet for min 1 time. Tips.

Varm opp ovn til 180C - varmluft. Bruk 2 bakebrett og dekk med bakepapir. . Tips


Strø tynt lag med mel på en silikon matte eller arbeidsoverflate.

Ta 1-2 baller ut fra kjøleskapet om gangen. Tips

Kjevle ut deigen ca 25 cm i diameter. Legg hvert lag på hvert sitt stekebrett dekt med bakepapir.

Sett det ene brettet på nest nederste rille og andre brettet plasseres på nest øverste rille.


Hvert lag stekes i ca 6 min til den er gyllen og litt spenstig. Ta kakelagene ut av ovn og mens de er varme skjær ut en rund sirkel på ca 24 cm i diameter. Jeg bruker en lokk og en pizzakniv til å skjære ut sirkel. Se bildet under.

Kake avskjæring skal samles og brukes til pynt.


Ferdig stekte kakelag avkjøles på rist.


hvordan lage honningkake

Imens bland rømme med vanilje sukker og melis. Sett tilbake i kjøleskapet hvis ikke brukes med en gang.


Knus rester av rester av kakelagene ved hjelp av kjøkenmaskin med kniv eller legg halvparten av kakeavkæringer i en f eks plastbrødpose, knyt den. Legg kjøkkenhånkled over og knus ved kjelp av en kjevle.


Sett kake sammen


Dekk kantene av kakefatet med trekanter av matpair eller bakepapir. Det gjør vi for å holde kantene av kakefatet rent.

Sett kakeringen oppå kakefatet. Legg første lag av kaka og juster kakeringen, slik at det blir lik størrelse for alle lag.

Legg ca 90g med krem på hver lag. Bruk en spiseskje og fordel krem over hele kakelaget. Legg neste kakelag og gjenta prosessen til du er ferdig å smøre alle lagene.

Dekk kake med plastfolie og sett i kjøleskapet til neste dag.


Dagen til å servere honning kake


Ta kaken fra kjøleskapet. Fjern plastfolje. Bruk en lang tynn kniv for å løsne kaka fra kakeringen.

Forsiktig fjern kakeringen.

Dekk kaka med knuste kake avskjæringer. Kaka kan settes i kjøleskapet fram til servering eller kan serveres straks.



slik lager du medovik-russisk honningkake

Se kort video på Instagram, på hvordan lagde jeg denne honning kake.


172 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page