top of page

Pavlova i langpanne


Pavlova i langpanne


Pavlova er en favoritt kake for mange. For meg er det en sommerkake! Pyntet med friske bær rett fra hagen!

Pavlova kake finnes i forskjellige størrelser. I langpanne som denne oppskriften kan passe til 17 mai fest eller til en sommerfest med mange gjester.


Pynt Pavlova kake med bær eller frukt som er i sesong. Nå i sommer er jordbær, bringebær, pirs, blåbær, moreller, nektariner, fersken eller pakistansk mango best i smaken. Om vinteren, kan du bruke kiwi, sitrus (appelsiner, klementiner, sweetie..), mango, physalis, pasjonsfrukt, blåbær.


Ønsker du en jule smak for Pavlova kake og kan du lage sirup med kanel, stjerne anis, nellik, vaniljestang og kanelstang. Hell sirup over frosne bær og la den trekke til den er kald. Legg avkjølte bær over kremen og server straks.


Pavlova i langpanne


Krem til Pavlova kake

Den enkleste måte å pynte kake med er pisket krem og bær. Med hvis du tilsetter vaniljekrem i pisket krem så får du en veldig god smak på Pavlova kremen. Bruk en vanlig vaniljekrem som du kan få kjøpt i butikken eller lag den selv.


Sitrus eller pasjonsfrukt curd er også gode alternativer til fyll til Pavlova eller mini Pavlova kaker.


Eggehviter til marengskake

Det er letere å separere eggehviter fra eggeplommer mens egget er kaldt.

For best resultatet pisk eggehvite når de er romtemperert. Eller kan eggehviter varmes opp over vannbad.


Sørg for at bollen og ballongvisp er fri for fett og vann.

Bruk 3 mellomstore boller. Del en eggehvite i en, plomme legges i den andre og den tredje samler du alle eggehviter. På den måten forsikrer vi oss at ikke en dråpe av eggeplommer havner sammen med resten av eggehviter. Eggeplommer ødelegger konsistensen og volumet til marengs.


Pavlova steketid og ovn temperaturmarengsbunnen

Varm opp ovnen i god tid. Ferdig pisket marengs skal ikke vente på benken. Den skal settes straks i ovn.


Hos meg så står ferdig stekt marengsbunn i ovn til dagen etter. Kan også stå i romtemperatur til neste dag. Bare legg en tørr og rent kjøkkenhåndkle over marengsbunn.

Små marengskaker kan oppbevares i en tett kontainer i flere dager.


Pavlova skal stekes med lavmarengstemperatur. Hvor lenge marengser/Pavlova skal stekes avhenger av kakestørrelse.

Langpanne Pavlova settes i forvarmet temperatur til 150C. Etter det settes temperatur til 100C og stekes 2 timer. Viktig å beregne ekstra tid til avkjøling. Det tar ca 2 timer til avkjøling.

Viktig og ikke åpne ovnsdøra under hele steketiden og avkjøling.


Pavlova i langpanne

Oppbevare pavlovakake bunn.

Lag kakebunn dagen før. Hvis luften ute er tørr så kan bunnen stå på benken til neste dag. Er det fuktig både ute og inne oppbevar kakebunn i en tett boks med lokk. Ikke brukt plasfolie og ikke sett i kjøleskapet. Da mister kaken sprø overflate.

En klassisk Pavlova er sprø på utsiden og myk inni. Nesten marshmallow lignende konsistens.


Sukkeret til Pavlovakake/marengs

Beste resultatet for du med finkornet sukker. Vanlig sukker har for store krystaller, som tar lengre tid å piske. Det andre navnet for finkornet sukker er strøsukker.


Mengde av sukkeret gir forskjellige resultat. Mye sukker i marengs gir en sprø skorpe. Lite sukker i marengs gir en myk skorpe og den må spises samme dag.

En klassisk regel for marengs oppskrift: per 1 eggehvit (ca 32g) brukes 55g sukker.


Eddik og maizena i marengs

Både eddik og maizena brukes for stabilisere marengsmassen, særlig til Pavlova. Eddik kan erstattes med sitronjuice , Cream og tartar. Cream of tartar er vinsyre med salt. Det brukes for å stabilisere og øke volum i marengskaker og sufleer. Kremotartari kan kjøpes på apoteket eller nettbutikker.


Overpisket eggehviter:


Det er mulig å overpiske eggehviter. Første tegn er massen mister blank overflate og blir matt, deretter blir massen kornete. Du kan steke den, men den må tørkes lenge og kan brukes til dessert hvor du kan bruke knuste marengs.


Bruk opp eggeplommer

Det er finnes mange oppskrifter hvor du kan bruke opp eggeplommer fra Pavlova oppskriften, f eks Lage sitrus curd eller pasjonsfrukt curd. Du kan lage is. Kan også lage hjemmelaget pasta med kun eggeplommer. Jeg kan love deg at hjemmelaget pasta laget med eggeplommer er den beste pasta du har noen gang spist.


En annen kake som du kan lage og pynte på samme måten er vannbakelse kake eller vannbakkelse ring.


Pavlova i langpanne

nok til 10-12 personer

Oppskriften på langpanne Pavlova

 

7 eggehviter (230g)

390g sukker (finkornet)

2 1/2 ts maizena

2 ts hvitvinseddik

1ts vaniljeekstrakt


Fyll til Pavlova kake:

ca 300g krem fløte

1 pk ferdig vanilje krem (til kakefyll)

2 ss melis, pluss ekstra til pynt

ca 4g jordbær

ca 100g blåbær

ca 100g bringebær

spiselig blomster (kan sløyfes)

mynte eller sitronmelisse blader (kan sløyfes)



Fremgangsmåte:


 

Les alle tips som står over.

Veid alle ingrediensene. Separer eggehviter fra eggeplommer.


Dekk en langpanne med bakepapir.


Varm opp ovn til 150C.


Ha eggehvitene i en tør, fett fri bolle. Pisk eggehviter sakte i ca 3 min. Øk hastighet til medium og pisk til eggehvitene begynner å skumme seg. Start å tilsette sukker litt om gangen. Deretter øk hastighet til 5 (Kenwood) - medium høy og pisk til alt sukkeret er løsnet opp og marengssmasse får en blank overflate og er stiv. Det kan ta ca 5-7 min.

Sikt in maizena, tilsett hvitvinseddik og vaniljeekstrakt. Miks på den laveste hastighet i ca 20 sek.


Fordel marengsmasse over langpanne dekt med bakepapir. (se gjerne en kort video på hvordan jeg lager det på instagram). Pass på at du har litt avstand fra kanter av langpannen. Marengskaken kommer å heve seg litt under steketiden.


Sett langpanne i ovn på nest nederste rille. Sett temperatur ned til 100C og stek 2 timer. Avkjøl marengsbunnen i ovn uten å åpne ovnsdøren de første 2 timene. Deretter kan du åpne litt og avkjøle til den er kald. Skal du servere samme dag, beregn god til til avkjøle kake før du legger på fyll.


Mens kaken avkjøler seg, lag kremen. Pisk vaniljekrem til den får en kremet konsistens. Sett til side. Pisk kremfløte med 2 ss melis til den er nesten stiv. Bland vaniljekrem med pisket krem og sett i kjøleskapet. Kremen stivner litt mer under kjøling. Pynt kaken med krem og bær rett før servering. Drys med melis!


Jeg lager fyll og pynt på samme måten som vannbakels kake. Følg linken for å se bilder og beskrivelse.

61 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comments


bottom of page