top of page

Sandwich brød


Perfekt sandwich brød

For noen uker siden så leste jeg en artikkel på yahoo.no om en japaner som bor i Australia. Han fortalte om et japansk sandwich brød som han var vant til siden han var liten og at det var umulig å finne i Australia. Det var mange år siden. Det brødet heter Shokupan , og det er en blanding av Brioch brød og Loff. Shokupan brød er veldig saftig, mykt melkebrød. Etter mange år så bestemte han og åpne et bakeri hvor han bakte brød og solgte.


Bake brød i form med lokk

I denne artikkelen så jeg et bilde av et firkantet brød som ble bakt i en sanswich brød form med lokk. Dette brødet har jeg sett og spist mange ganger når jeg bodde i Japan. Men den formen har jeg aldri sett. Så begynte jeg å Google og det tok ikke lang tid før jeg fant den. I Norge så har vi ikke så stort utvalg av disse brødformene, men jeg fant en og bestilte.


Når jeg hentet pakken med brødformen så trodde jeg ærlig talt at det var sendt feil, den var enorm. Jeg begynte å sjekke størrelsen, om det stemmer. Jo da, alt stemte.


Jeg viste formen til mannen min, og sa at jeg skal sende den tilbake, denne er alt for stor! Da svarte han, - "Nei da, det er sånn det skal være»! Han har ingen anelse hva han parter om, tenkte jeg.


Oppskrift for store sandwich brød form

Ok, da beholder jeg den. Men da kom et annet spørsmål, hvor finner jeg oppskriften for denne store sandwich brød form. Det tok to uker før jeg bestemte å sette bakingen i gang.


Sandwich brødform

Det største utfordringen med denne formen, er at jeg visste ikke hvor mye deig jeg kan bruke for å fylle hele formen. Det skal ikke for lite deig og ikke for mye.


Jeg blandet og mikset et par oppskrifter, hvor jeg fikk over 1 kg deig. Så er det heving og til slutt steking! Hvor mye skal det brødet stekes? Blir den for kompakt? Fyller den hele formen? også videre….


Perfekt sandwichbrød

Jeg var så stolt av meg selv når jeg så det endelige resultatet - da jeg skjærte brødet i perfekte sandwich skiver! Jeg var glad som et barn og jeg var veldig glad at jeg ikke sendte denne formen tilbake! Takk til mannen min - «eksperten i baking» !


Å nå når jeg sitter og skriver dette innlegget og tenker, hvis ikke jeg har lest den artikkel kl 6:30 før jobben, så hadde jeg ikke kjøpt denne sandwich brød formen og bakt en av de mere spennende og gode sandwich brød jeg noen gang har bakt! PS. dette var første gang.


Når det gjeldet Shokupan, så skal jeg finne ut hvor mye og hvordan jeg skal lage dette populære brødet. Shokupan lages med yudane eller tangzhong metode. Det betyr at deigen delvis lages med kokende vann og mel. Shokupan er japansk og betyr: shoku - mat og pan - brød. Oppdatering: Shokupan oppskriften finner du her.

Shokupan brød, Yudane metode
Shokupan brød med Yudane metode


Men hvis du ønsker å prøve dette sandwich brød så følg oppskriften under:


Ingredienser:

 

650 mel

13 g salt

30g fersk gjær

312 ml melk

2 egg

32 g honning

52g smør i terninger


Fremgangsmåte:

 

Alle ingrediensene til brødet brukte jeg rett fra kjøleskapet. Grunnen til det er at det er veldig varmt både ute og inne. Skal du bake dette sandwich brødet når det er kaldt ute, så bruk gjerne romtempererte ingredienser.


Bland mel, smuldret gjær og salt i eltebollen. Ha i melk , egg, honning og elt deigen ca 10min. Tilsett smør på slutten av eltingen og elt til alt smøret blander seg godt i deigen. Du skal ha en myk deig.


Dekk bollen med et fuktig kjøkkenhåndkle. Sett på et lunket sted og la deigen heve ca 1 ½ time. Hevetiden avhenger av romtemperaturen på kjøkkenet.


Når deigen er ferdig hevet, slå den sammen for å presse luft ut av deigen.

Legg deigen på et lett melstrødd overflate, dekk med en fuktig håndkle og la deigen hvile 5 min.


Dra sidene av deigen for å få et rektangel. Rull deigen hardt sammen fra den ene langsiden, og legg deigen i brødformer med skjøten ned. Press deigen forsiktig inn slik at overflaten av deigen se jevn ut (Jeg ønsker at deigen skal heve likt i høyden i formen og ikke kun i midten).


Smør en plastfolie med solsikkeolje og dekk toppen av formen. Når deigen skal heve så ikke den setter seg fast i plast eller lokket. Sett lokk eller skjærebrett over formen og la det heve ca 40 min.




Varm opp ovn til 220C.


Fjern lokk/skjærebrett og fjern plastfolie. Sett på lokket og sett i ovn i nest nederste rille. Stek sandwich brødet først 40 min med lokk.

Sett temperatur til 190C, sett steketermometer ( hvis du bruker) og stek 16 min til eller til kjernetemperaturen viser 96-97C.

Total steketiden i min ovn var 56 min.


Ta brødet ut av formen og avkjøl helt før du skjærer i pene skiver.



Tips:

Hvis ikke jeg tar helt feil så fikk jeg ca 22-23 skiver, så det er mye brød.


Du kan bruke oppskriften uten denne brødformen. Du får ca 2 store brød ut av denne deigen.


Ferdig skivet brød ble delt på porsjoner 4 og 6 og satt i fryseskapet. Det er lett å ta kun det antallet vi trenger til å lage sandwich.


Tur brød og matpakke brød

Perfekt tur brød og matpakke brød, når vi ønsker på noe ekstra godt! Dagen etter så tok vi med oss på stranden og hadde sandwich med hjemmelaget jordbær syltetøy!


Smørte på frossene skiver og satt tilbake i fryseren. Tok ut rett før vi gikk ut av huset. Vi spiste ca 1 time etter, og de hadde tinet men var fremdeles kalde! Veldig godt!


Som du se på bildet, så passer perfekt ½ skiver i en matboks.


God bakst!

668 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comments


bottom of page